Minusta

MARJUKKA LEHTIMÄKI

Doula, imetystukiäiti ja kantovälineohjaaja

Olen Marjukka Lehtimäki, 30-vuotias kolmen lapsen äiti Kauhavan Ylihärmästä. Eristyisesti kaksi viimeistä synnytystä ovat olleet ihania, voimaannuttavia kokemuksia. Toisen synnytykseni jälkeen ajattelin, että voin näillä hankituilla tiedoillani ja kokemuksillani auttaa muitakin odottajia, antaa heille avaimet hyvään synnytyskokemukseen.

Olen käynyt Doules doulan peruskoulutuksen keväällä 2019. Imetystukiäidiksi ja kantovälinetukihenkilöksi olen kouluttautunut Imetyksen tuki ry ja Kantoliinayhdistyksen järjestämissä koulutuksissa 2018. Jatkokouluttaudun parhaillaan sertifioiduksi doulaksi. Olen myös Suomen doulat ry jäsen ja toimin doulan toimenkuvan mukaisesti. Lisää doulan toimenkuvasta voit lukea täältä.

Ensimmäiseen synnytykseni en valmistautunut neuvolan perhevalmennusta enempää. Toiveita ja ajatuksia minulla oli synnytykseen liittyen, mutta en kirjoittanut synnytystoivelistaa koska pelkäsin pettyväni jos synnytys ei etenisikään toivotulla tavalla. Synnytys etenikin paperilla ihan hyvin, mutta päädyin harmittelemaan muutamia asioita jotka olisivat voineet mennä toisin jos olisin ilmaissut toiveeni selkeämmin.

Toiseen synnytykseen valmistauduin huolella. Kävin puolisoni kanssa yksityisen synnytysvalmennuksen ja kirjoitin synnytystoivelistan. Synnytys oli ensimmäiseen verrattuna aivan erilainen koska minulla oli tietoa synnytyksen eri vaiheista ja osasin ilmaista selkeästi mitä tahdoin. Myös kolmanteen synnytykseeni valmistauduin huolella ja kirjoitin synnytystoivelistan.

Haluan olla mukana luomassa parempaa synnytyskulttuuria. Toimin Aktiivinen synnytys ry aktiivina ja järjestän keskusteluiltoja muiden alueen doulien kanssa Seinäjoen MLL tiloissa. Aktiivinen synnyttäminen on synnytystavasta riippumatta toimintaa ja tekoja, esimerkiksi tiedon hankkimista ja valmistautumista, joiden avulla synnyttäjä pystyy tekemään itseensä, lapseensa ja synnytykseensä liittyviä päätöksiä.